Waarom online inchecken je veel tijd en stress bespaart

Online inchecken is tegenwoordig heel normaal. Je hoeft niet meer op het vliegveld jezelf aan te melden om een boardingpass te verkrijgen. In plaats daarvan vul je thuis alle gegevens in en ontvang je de instapkaarten per e-mail. Online inchecken bespaart je dan ook veel tijd en stress. Toch moet je op het vliegveld blijven opletten, zodat alles goed verloopt. Waar moet je zoal rekening mee houden?

Online inchecken via vliegtuigmaatschappij

Misschien heb je met korting onlangs een reis geboekt bij een reiswebsite zoals Booking.com. De vakantie komt steeds dichterbij en de koffers staan inmiddels al klaar. Wel moet je nog even online inchecken. Vaak maak je bij het boeken van een vakantie bij automatisch een account aan op de website. Via dit account is het mogelijk om online in te checken bij de vliegtuigmaatschappij. In sommige gevallen is dit al een paar dagen voor vertrek mogelijk, terwijl het bij andere reiswebsites vanaf 24 uur vantevoren kan.
Online inchecken soms verplicht
Lees altijd de voorwaarden van de vliegtuigmaatschappij door waarmee je op reis gaat. Bij sommige vliegtuigmaatschappijen, zoals Ryanair, is online inchecken verplicht. Passagiers die dit zijn vergeten moeten soms wel 70 euro betalen om hun boardingpass op het vliegveld uit te laten printen. Dit is natuurlijk erg zonde van het geld.

Bespaar veel tijd met online inchecken

Inchecken via het internet scheelt veel tijd. Nog niet zo heel lang geleden moest je drie uur vantevoren al op het vliegveld aanwezig zijn om in te checken. Soms kreeg je daarbij te maken met lange wachtrijen. Die tijden zijn dankzij de komst van online inchecken voorbij. In plaats van dat je handmatig ingecheckt wordt door een grondstewardess, neem je nu zelf de touwtjes in handen. Je kunt dit bij wijze van spreken regelen terwijl je in joggingpak achter de computer zit. Het is alsnog handig om ruim op tijd op het vliegveld te zijn. Hoewel je niet meer te maken hebt met een incheckrij, kan het verkeer naar het vliegveld bijvoorbeeld tegenvallen.

Boardingpass scannen via self-service

Doorgaans ontvang je na het online inchecken een boardingpass via de e-mail. Een andere optie is het gebruik van een speciale app of een QR-code. Deze code dien je te scannen bij een ‘self service’ apparaat op het vliegveld. Na het invullen van je gegevens print het apparaat jouw boardingpass uit.  Vervolgens kun je meteen doorlopen naar de gate. Onthoud wel dat het inchecken van bagage meer tijd in beslag neemt. Online inchecken verloopt dan ook het snelste wanneer je alleen handbagage meeneemt.

Meteen doorlopen naar de gate

Online inchecken bespaart een hoop tijd en stress. Berg je boardingpas eventueel op in een hoesje en stop het voorin je tas. Daardoor kun je het snel pakken wanneer het nodig is.  Nadat je door de security bent gelopen heb je vaak nog ruim de tijd om de winkeltjes op het vliegveld te ontdekken. Kijk af en toe wel even op je horloge of smartphone. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alsnog moet haasten om bij de gate te komen!