Vliegen naar Turkije

Als je op vakantie gaat naar het altijd mooie het View Aqua Resort in Turkije dan is de kans aanzienlijk groot dat je het vliegtuig pakt en met een charter vlucht naar het land toe vliegt. Het klinkt nu allemaal zo makkelijk, even het vliegtuig pakken en met 3,5 of 4 uurtjes ben je wel in Turkije. Dit was jaren geleden wel heel anders. Mensen die op vakantie wouden naar Turkije of de Turkse mensen die van uit Nederland in de zomer graag voor even terug wilden keren naar hun geboorte plaats moesten eerst een enorm lange auto rit maken voordat ze bij de grens van Turkije aankwamen.

Lange wachtrijen bij de luchthaven omtrent het aanvragen van een visum

Vandaag de dag is het niet meer in te denken om zo’n lange afstand met de auto af te leggen. Nu rijden we naar Amsterdam Schiphol en stappen in het vliegtuig en we staan zo bij de Duane in Turkije. Als je al een keer met het vliegtuig naar een hotel in Turkije bent gevolgen dan heb je vast wel eens meegemaakt dat er enorm lange rijen bij de Duane stonden. Dit had allemaal te maken met het aanvragen van een visum voor het land. Als toerist, zonder Turks paspoort, moet je in het land een visum aanvragen voor je tijdelijke verblijf. Deze rijen waren soms zo lang dat het uren duurde voordat je eindelijk aan de beurt was om een visum aan te vragen.

Straks alleen nog maar een e-visum

Begin 2014 wilde de Turkse Regering de regels met betrekking tot de visums veranderen. Ze willen dat de visums alleen nog maar online aangevraagd kunnen worden. Dit zorgt voor minder drukte op de Turkse luchthavens en voor heel wat minder irritatie bij de toeristen. Toch hebben internationale reisorganisatie hier destijds een stokje voorgestoken. Ze zeiden dat ze nooit iedere klant tijdig op de hoogte konden gaan stellen. De Turkse regering heeft destijds de invoering van het e-visum uitgesteld tot aan november 2014. Nu blijkt dat het e-visum nog steeds niet verplicht is. Je kunt nog steeds in Turkije je visum aanvragen, maar je kunt ook online je visum regelen. Het makkelijkste is natuurlijk om online je visum te regelen. Je kunt dan direct doorlopen op de Turkse luchthaven. Dit is veel makkelijker dan wanneer je eerst weer uren in de rij zal moeten staan voor het aanvragen van je visum.

Per 1 januari 2015 veranderen de regels omtrent de visum

De regels van het visum veranderen per 2015 wederom in Turkije. Vanaf deze datum moet je paspoort nog minstens 60 geldig zijn tot je visum verloopt. Een Visum voor Turkije is doorgaans 180 dagen geldig. Dit beteken dat je paspoort vanaf het moment dat je visum ingaat nog 240 dagen geldig moet zijn. Is dit niet het geval dan kun je Turkije niet in komen. Dit is iets waar je goed op moet letten alvorens je op reis gaat met het vliegtuig naar Turkije.