Wat is een Luchtvrachtbrief

Wanneer er gebruikt wordt gemaakt van luchtvracht krijg je automatisch een luchtvrachtbrief. Dit wordt ook wel Air Waybill genoemd. Een luchtvrachtbrief is de vrachtbrief zoals CMR dat bij wegtransport is. Zonder de luchtvrachtbrief wordt je zending niet geaccepteerd bij luchtvaartmaatschappijen. Met de brief moet je immers bewijzen dat er een overeenkomst heeft plaatsgevonden tussen jou en de vervoerder. Anders kan iedereen zomaar van alles met het vliegtuig verzenden. De luchtvrachtbrief dekt de gehele transport. Dus vanaf het vertrekpunt tot luchthaven aankomst. In sommige gevallen dekt de Air Waybill zelfs het traject per vrachtauto.

Opmaken van de luchtvrachtbrief

Voor alle verzendingen via de luchtvracht is dus een luchtvrachtbrief nodig. Als je zelf je transport regelt dien je deze zelf op te maken bij de betreffende dienst. Tegenwoordig kan dit online zodat je niet met een hoop papierwerk zit. Wil je het helemaal snel en makkelijk regelen dan kun je een luchtvrachtexpediteur inschakelen. Zij kunnen het gehele transport voor je regelen waaronder het opmaken van de luchtvrachtbrief. Diegene die de brief opmaakt hoeft je dus niet zelf te zijn, maar je draagt wel de volledige verantwoordelijkheid voor het transport.

Kortingen

Een luchtvracht consultant kan je een waybill afgeven. Dit is ook een luchtvrachtbrief maar dan niet voor één zending maar meerdere zendingen van meerdere klanten. Deze brief wordt dan als één zending aangeboden bij de luchtvaartmaatschappij. Als je hiervan gebruik maakt kun je profiteren van aantrekkelijke luchtvrachttarieven.

Wat is E-Air Waybill

Een E-Air Waybill is simpel gezegd een digitale luchtvaartbrief. Zoals we eerder al beschreven wordt het opmaken van de brief steeds meer gedigitaliseerd. Binnen een korte tijd zal deze digitale luchtvrachtbrief de papieren versie geheel vervangen. Ondanks dat het veel voordelen heeft zoals een snellere afhandeling, heeft het ook een nadeel. Het digitaal opmaken van de E-Air Waybill stelt namelijk hogere eisen aan de juiste manier van invullen en de nauwkeurigheid. Foutjes zijn dus sneller gemaakt. Houd er voor nu trouwens wel rekening mee dat niet alle luchtvaartmaatschappijen digitale versies accepteren.